Jag har aldrig varit speciellt miljömedveten av mig. Jag har sorterat fel, jag har slängt skräp på marken, kastat glasspinnar, spottat ut tuggummi och så vidare. Jag tror att alla mer eller mindre har gjort det däremot inte förstått konsekvenserna. Det har iallafall inte jag gjort, tragiskt nog.

För ett tag sen (ett halvår sen, drygt), slutade jag att spotta ut tuggummi efter att hört att djur äter det och sätter det i halsen och kvävs. Jag älskar ju djur, men där kände jag mig som en äkta djurplågare, det där är inte jag. Jag vill inte plåga ett annat djur till döds, det är emot allt jag tror på men jag förstod inte. Idag spottar jag aldrig ut tuggummi. Jag löser det på andra sätt som inte skadar djur och naturen. 

Håll Sverige Rent hittade jag en lista på de fem värsta skräpet för våra djur i vatten och nedan listar jag dem.

1: Fiskeredskap.
2: Plats påsar
3: Ballonger
4: Cigaretter
5: Flasklock

Inget av det där hör hemma i ett djurs mage (inte våran heller för den delen). Det kan leda till sämre matsmältning och i värsta fall döden och djuret får lida.

Draget ur HSR hemsida:

Nedskräpning leder till en negativ spiral. Skräp föder skräp, som leder till klotter och skadegörelse, som i sin tur leder till otrygghet. Det här visar ett flertal studier.
Människor uppfattar helt enkelt det som okej att slänga skräp på en plats som redan är nedskräpad. Till slut förlorar vi respekten för platsen och den skräpiga platsen upplevs som otrygg. 
Vid macken jag bor, är det så mycket skräp (ölburkar, pet-flaskor av olika slag, fimpar, snusdoser, tuggummi, plastpåsar och listan går att göra oändligt lång. Jag blir äcklad. Det finns gott med papperskorgar, är det en hel del lathet inom oss? Bekvämlighet? Jag tror att det kan vara så också. Det är bara synd att vi inte förstår konsekvenserna bättre.

Kommentarer

Populära inlägg